maatschappelijk actief. ­Kees den Ouden

Veel verant­woordelijkheid, veel voldoening

Kees den
Ouden ging in 2019 met pensioen. Hij werkte als senior accountmanager bij Machinefabriek DMN-Westinghouse in Noordwijkerhout.

 

In 2017 werd Kees den Ouden (68) mentor van Bart, een jong­volwassen man met een verstandelijke beperking. Een taak met veel verantwoordelijkheid en  dat bevalt Kees heel goed.

“Als mentor ondersteun ik Bart: ik denk mee over zorg en wonen en ik ben zijn wettelijke vertegenwoordiger. Mentoren zijn er voor mensen die ouder zijn dan 18 jaar en die een verstandelijke beperking, dementie of een psychische aandoening hebben. De rechter bepaalt of er een mentor nodig is. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat een cliënt geen ouders meer heeft.  Bart heeft allerlei mensen om zich heen: persoonlijk begeleiders, artsen, gedragsdeskundigen en een bewindvoerder. Zij hebben allemaal een eigen taak. Ik ben er voor de regie, voor het overzicht.  De eerste keer dat ik Bart zag, hadden we direct een klik. Ik bezoek hem twee keer per maand en dan praten we over wat hij meemaakt. En we appen elke woensdag. Dat zijn echte mannenappjes: lekker kort! Hoe gaat het? Goed. Wat heb je gedaan vandaag? IJzer doorgezaagd. Ook gaan we een paar keer per jaar op stap, bijvoorbeeld naar de motorbeurs of de dierentuin. Na afloop eten we bij McDonald's de dikste hamburger. Zulke dagen zijn niet alleen gezellig, het maakt ons contact ook beter.  Het is een heel verantwoordelijke taak. Ik heb toegang tot zijn cliëntendossier, ben betrokken bij besprekingen over zijn leerdoelen en zijn medicijngebruik. Het vergt veel geduld en goede communicatie met iedereen die bij Bart betrokken is. Maar ik doe het graag, het past goed bij mij. Ik zie dat hij groeit, dat geeft enorm veel voldoening.”

*Bart is niet de werkelijke naam van de cliënt. Om zijn privacy te waarborgen is zijn naam gefingeerd.
foto: mirjam van der linden
 

maatschappelijk actief.
Kees den Ouden

foto: mirjam vd linden

Veel verant­woordelijkheid, veel voldoening

In 2017 werd Kees den Ouden (68) mentor van Bart, een jong­volwassen man met een verstandelijke beperking. Een taak met veel verantwoordelijkheid en  dat bevalt Kees heel goed.

“Als mentor ondersteun ik Bart: ik denk mee over zorg en wonen en ik ben zijn wettelijke vertegenwoordiger. Mentoren zijn er voor mensen die ouder zijn dan 18 jaar en die een verstandelijke beperking, dementie of een psychische aandoening hebben. De rechter bepaalt of er een mentor nodig is. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat een cliënt geen ouders meer heeft.  Bart heeft allerlei mensen om zich heen: persoonlijk begeleiders, artsen, gedragsdeskundigen en een bewindvoerder. Zij hebben allemaal een eigen taak. Ik ben er voor de regie, voor het overzicht.  De eerste keer dat ik Bart zag, hadden we direct een klik. Ik bezoek hem twee keer per maand en dan praten we over wat hij meemaakt. En we appen elke woensdag. Dat zijn echte mannenappjes: lekker kort! Hoe gaat het? Goed. Wat heb je gedaan vandaag? IJzer doorgezaagd. Ook gaan we een paar keer per jaar op stap, bijvoorbeeld naar de motorbeurs of de dierentuin. Na afloop eten we bij McDonald's de dikste hamburger. Zulke dagen zijn niet alleen gezellig, het maakt ons contact ook beter.  Het is een heel verantwoordelijke taak. Ik heb toegang tot zijn cliëntendossier, ben betrokken bij besprekingen over zijn leerdoelen en zijn medicijngebruik. Het vergt veel geduld en goede communicatie met iedereen die bij Bart betrokken is. Maar ik doe het graag, het past goed bij mij. Ik zie dat hij groeit, dat geeft enorm veel voldoening.” 

*Bart is niet de werkelijke naam van de cliënt. Om zijn privacy te waarborgen is zijn naam gefingeerd.

 

⇩  extra online content  ⇩

⇩  extra online content  ⇩

Meer over het mentorschap

Voor mensen die ziek zijn of een beperking hebben, kan het lastig zijn om zelf beslissingen te nemen over zorg, werk en wonen. Vaak kan familie daarbij helpen. Kan dat niet, dan kan een mentor die taken overnemen. Een mentor wordt aangewezen door een rechter.
Bij Mentorschap Nederland werken er zo’n 2.250 vrijwillige mentoren voor ruim 3.100 cliënten.

Voordat een mentor aan de slag gaat, wordt hij of zij geschoold. Tijdens deze cursus is er aandacht voor hoe de gezondheidszorg werkt, voor wetten en regels en voor ethiek. Ook gaan mentoren geregeld op herhaling. Zo blijf je als mentor deskundig én krijg je steun als je dat nodig hebt.

De werving, scholing en ondersteuning worden gedaan door 11 Regionale Stichtingen Mentorschap. U kunt met de stichting uit uw regio contact opnemen als u mentorschap voor iemand wilt aanvragen, of als u zich als mentor wilt aanmelden.

Wilt u meer weten? Kijk dan op www.mentorschap.nl.

Samen, dus niet alleen

Houdt u van samen een wandeling maken, uit eten gaan of gewoon een praatje maken? Ga dan aan de slag als vrijwilliger voor iemand die op zoek is naar gezelschap. Samen een uitje maken in uw woonplaats is veel gezelliger dan alleen!

Kijk hier naar mogelijkheden in uw omgeving:

Arrow-prev Arrow-next