maatschappelijk actief. ­Wim Wolvenne

maatschappelijk actief.
Wim Wolvenne

foto: joris den blaauwen

Lekker buiten aan het werk

Elke woensdagochtend fietst Wim Wolvenne (74) drie kwartier vanuit Naarden naar ’s-Graveland. Daar werkt hij als vrijwilliger natuur­beheer bij Natuurmonumenten.  Na een halve dag buitenwerk keert hij weer huiswaarts.

Lekker buiten
aan het werk

Wim Wolvenne
werkte bij Gebo in Almere. Daar maakte hij aluminium scheepsramen. Na een dienstverband van ongeveer veertig jaar ging hij op zijn 62ste
met de VUT. 

 

Elke woensdagochtend fietst Wim Wolvenne (74) drie kwartier vanuit Naarden naar ’s-Graveland. Daar werkt hij als vrijwilliger natuur­beheer bij Natuurmonumenten.  Na een halve dag buitenwerk keert hij weer huiswaarts.

“Ik ben een van de laatsten geweest die nog gebruik kon maken van de VUT, de vervroegde uitdiensttreding. Daar was ik heel blij mee. Ik had veertig jaar gewerkt en ik vond het mooi  geweest. Het was ook best zwaar: de hele dag staan en lopen in een fabriek, met een hoop herrie en veel stof. Ik heb de eerste periode van mijn VUT veel in huis geklust en dingen opgeknapt. Op een gegeven moment was dat wel klaar, maar ik wilde niet stilzitten. Toen stuitte ik op een vacature bij Natuurmonumenten. Ik was er jaren lid van. Ik heb gesolliciteerd en sindsdien ben ik, samen met ongeveer tien andere vrijwilligers, een halve dag per week aan het werk op de buitenplaatsen in ’s-Graveland. Het is een enorm terrein van ongeveer 97 hectare. Dat vergt veel onderhoud. We halen bijvoorbeeld Amerikaanse vogelkersboompjes weg. Dat is een exoot die nogal overwoekert. Ook knotten we wilgen en houden we zichtlijnen mooi. Zo blijft het voor mensen een prettig gebied om in te wandelen en te fietsen. Het bevalt me heel erg goed. Ik houd van de natuur en door dit werk kom ik op plekken waar anderen niet mogen komen. In stiltegebieden bijvoorbeeld. In de loop der jaren heb ik veel over beplanting geleerd. Zo weet ik dat je een rododendron helemaal kunt terugsnoeien. Hij komt altijd weer op. Die in mijn eigen voortuin werd veel te groot, dus daar heb ik nu ook de snoeischaar en takkenzaag in gezet.”   

foto: rob ter bekke

Elke woensdagochtend fietst Wim Wolvenne (74) drie kwartier vanuit Naarden naar ’s-Graveland. Daar werkt hij als vrijwilliger natuur­beheer bij Natuurmonumenten.  Na een halve dag buitenwerk keert hij weer huiswaarts.

“Ik ben een van de laatsten geweest die nog gebruik kon maken van de VUT, de vervroegde uitdiensttreding. Daar was ik heel blij mee. Ik had veertig jaar gewerkt en ik vond het mooi  geweest. Het was ook best zwaar: de hele dag staan en lopen in een fabriek, met een hoop herrie en veel stof. Ik heb de eerste periode van mijn VUT veel in huis geklust en dingen opgeknapt. Op een gegeven moment was dat wel klaar, maar ik wilde niet stilzitten. Toen stuitte ik op een vacature bij Natuurmonumenten. Ik was er jaren lid van. Ik heb gesolliciteerd en sindsdien ben ik, samen met ongeveer tien andere vrijwilligers, een halve dag per week aan het werk op de buitenplaatsen in ’s-Graveland. Het is een enorm terrein van ongeveer 97 hectare. Dat vergt veel onderhoud. We halen bijvoorbeeld Amerikaanse vogelkersboompjes weg. Dat is een exoot die nogal overwoekert. Ook knotten we wilgen en houden we zichtlijnen mooi. Zo blijft het voor mensen een prettig gebied om in te wandelen en te fietsen. Het bevalt me heel erg goed. Ik houd van de natuur en door dit werk kom ik op plekken waar anderen niet mogen komen. In stiltegebieden bijvoorbeeld. In de loop der jaren heb ik veel over beplanting geleerd. Zo weet ik dat je een rododendron helemaal kunt terugsnoeien. Hij komt altijd weer op. Die in mijn eigen voortuin werd veel te groot, dus daar heb ik nu ook de snoeischaar en takkenzaag in gezet.”

foto: rob ter bekke

Werken in de natuur

Wilt u ook lekker buiten aan de slag? Meldt u zich dan aan bij één van de vele organisaties die natuurgebieden beschermen en beheren. Er zijn jaarlijks zo’n 66.000 vrijwilligers actief in het Nederlandse landschap. Het hoeft niet altijd zwaar werk te zijn, er zijn ook lichtere klussen waarbij hulp nodig is. En u kiest zelf waar, hoe vaak en wanneer. Meer weten? Kijk in onze online editie.

⇩  extra online content  ⇩

Vrijwilligerswerk
in de natuur

Er zijn veel organisaties in Nederland die zich bezighouden met het beschermen en in stand houden van de natuur. Zij zijn voor een groot deel afhankelijk van vrijwilligers. Wat deze vrijwilligers allemaal doen? Houtwallen in stand houden, wilgen knotten, nestkasten plaatsen, nesten beschermen, vogels tellen. En natuurlijk terreinonderhoud, zoals snoeien en maaien. Kortom, uw helpende handen zijn zeker welkom.

Bij u in de buurt

Op deze landelijke websites vindt u algemene informatie, plus tips over locaties bij u in de buurt:

Via in het Landschap vindt u niet alleen het natuurgebied vlakbij uw woonplaats, maar ook de kleine lokale heemtuin of de vogelwerkgroep. Natuurlijk kunt u ook zelf op de beheerder van een tuin of landgoed afstappen en vragen of u kunt helpen. Veel succes!  

Arrow-prev Arrow-next