mensen in bedrijf. Tacx

mensen in bedrijf. Tacx

Familiebedrijf Tacx bestaat 65 jaar en is sinds 2019 een dochteronderneming van Garmin. Alle producten van Tacx worden in Nederland geproduceerd.

De fietstrainers
worden gemaakt bij Tacx BV. De software voor de trainers en de apps wordt ontwikkeld door Tacx International. Tacx BV is aangesloten bij PME, Tacx International niet.

 

Naast de
fietstrainers produceert en bedrukt Tacx bidons en bidonhouders. Daar was vooral in de zomer meer vraag naar: een mooie manier om in het rustige zomerseizoen ook voldoende werk te hebben. Inmiddels loopt de vraag het gehele
jaar door.

‘Mensen willen niet alleen zweten, maar ook de koers ervaren’ 

Nederland is een fietsgraag landje. We starten zo rond ons tweede levensjaar met een loopfiets. Daarna gaat het via zijwieltjes (en soms dat niet eens) naar een ‘echte’ fiets. Dat fietsen doen we niet alleen naar werk en winkel, maar ook gewoon in rondjes, om ons lekker in het zweet te werken. Zodra in het voorjaar de eerste zonnestralen verschijnen, zien we de wielrenners weer aan de horizon gloren. Velen van hen fietsen in de winter binnen, op een fietstrainer van Tacx bijvoorbeeld.

Tacx is van oorsprong een familiebedrijf, ooit begonnen als fietshersteller. Inmiddels maakt het fietstrainers, variërend van de basisrollerbank tot de Neo Bike Smart: een zeer geavanceerde hometrainer die een buitenrit tot in de puntjes simuleert. Zelfs het geluid en de trilling van het wegdek en de rijwind komen de huiskamer in! De Neo Bike Smart is ook verbonden met een app die op een scherm de rit in beeld brengt. Bergen beklimmen in de woonkamer dus. “Mensen willen niet alleen zweten, maar ook de koers ervaren”, vertelt Ron van Raamsdonk, HR-manager bij Tacx. “En dat gevoel benaderen we zo echt mogelijk. Dus als je op je scherm ziet dat je een berg oprijdt, voel je op je fietstrainer meer weerstand in je pedalen.”

Poolse collega’s

Bartek Switala (33) is supervisor op de productielijn van de Neo Bike Smart. Hij begon tien jaar geleden als productiemedewerker en heeft een aantal keren promotie gemaakt. Hij komt uit Polen, net als veel van zijn collega’s. “Dat we zoveel Polen in dienst hebben, is een bewuste keuze”, vertelt HR-manager Ron. “Onze producten zijn seizoensproducten: we verkopen de fietstrainers met name in de winter. Daardoor moeten we de productie soms snel opschalen. We werken daarvoor samen met een uitzendbureau dat goede Poolse mensen voor ons kan vinden. Polen nemen vaker seizoenswerk aan.  Wij zijn enthousiast over de Polen en zij vinden ons een aantrekkelijke werkgever: het is een schone werkomgeving én ze krijgen de kans hogerop te komen en meer te leren over de techniek.” Dat is ook een van de taken van Bartek. Als er een technisch probleem is op de Neo Bike Smart productielijn, gaat hij aan de slag om het op te lossen. “Daarnaast geef ik leiding aan het team, dat uit 34 mensen bestaat. Ik maak werkroosters en houd in de gaten dat we de productiedoelen halen.” 

Netflix

Net als zijn landgenoten is Bartek via het uitzendbureau bij Tacx begonnen. “De eerste drie jaar werkte ik via dit uitzendbureau, daarna kwam ik bij Tacx in dienst”, vertelt hij in het Engels. “In 2017 maakte ik promotie naar voorman en in 2019 werd ik supervisor.” Als het aan Bartek ligt, blijft hij tot aan zijn pensioen in Nederland wonen en werken. “Dat zou ik graag willen. Ik heb het heel goed hier. Ik heb mijn vrouw in Nederland ontmoet. Zij is ook Poolse. We hebben nu twee kinderen, een dochter van vijf en een zoon van één jaar. Ons leven is hier. We hebben een huis gekocht, dat zien we als een soort pensioenvoorziening. Ook hebben we een zomerhuis in Polen, in the middle of nowhere. Verder sparen we elke maand. En ik bouw natuurlijk pensioen op via Tacx. Dat is goed geregeld. Mijn droom is om na mijn pensioen met mijn vrouw te gaan reizen.” Hoe ziet hij zijn toekomst tót pensioen? “Ik wil doorgroeien bij Tacx. Maar dan moet ik wel beter Nederlands leren, want dan kom ik meer met Nederlandse collega’s samen te werken. Daarom kijk ik samen met mijn dochter op Netflix naar Peppa Big en Paw Patrol in het Nederlands”, zegt hij met een grote glimlach. 

Generatiepact Kees Sluimer
Magazijnmedewerker Kees Sluimer (66) gaat bijna met pensioen.
Hij neemt nu deel aan het Generatiepact. Een aanrader, vindt Kees.
Waarom? Lees dit in het artikel hieronder.

 

Bartek Switala

‘…eerst productie-medewerker, nu supervisor…’

 

Ron van Raamsdonk

‘…zorgplicht als werkgever voor pensioen…’

 

⇩  extra online content  ⇩

⇩  extra online content  ⇩

Kees Sluimer

‘…prettige overgang van werk naar pensioen…’

 

Kees bouwt het werk langzaam af

Kees Sluimer (66) bereikt op 19 september 2022 zijn AOW-datum. Dan stopt hij helemaal met werken. Dankzij het Generatiepact is hij nu al gedeeltelijk gestopt.

Na het salaris is pensioensopbouw de belangrijkste arbeidsvoorwaarde. Toch zien veel werknemers dat niet zo. Verbazend, vindt HR-manager Ron van Raamsdonk. “Reiskostenvergoeding vinden ze belangrijker, maar je pensioen is wel je inkomen voor later. Daarom ben ik blij dat wij het via PME goed geregeld hebben. Die zorgplicht hebben we, vind ik.”

Over zorgplicht gesproken: het was Ron die Kees, werkzaam als magazijnmedewerker, vertelde over het Generatiepact. Dankzij dit pact kon Kees in de aanloop naar zijn pensioen minder gaan werken. In het Generatiepact is geregeld dat mensen in ploegendienst van 60 jaar of ouder (zonder regelmatige ploegendienst: vanaf 62 jaar) hun werk afbouwen. Ze krijgen gedeeltelijk doorbetaald en hun pensioenopbouw blijft gelijk. Kees: “Ik ben op mijn 60ste al in overleg een dag minder gaan werken. Dat betaal ik zelf. Twee jaar geleden hoorde ik van Ron over het Generatiepact. Hij heeft voor mij uitgerekend wat het zou schelen aan salaris en dat viel me mee. Dus toen ben ik van vier dagen werken teruggegaan naar drie. Maandag en vrijdag ben ik vrij. Het bevalt me heel goed. Ik vind werken leuk, maar er gaat wel veel vrije tijd in zitten”, lacht hij. “Maar zonder gekheid: ik kan het iedereen aanraden. Het is een prettige overgang van werk naar pensioen. Als je ineens van vijf dagen werken naar nul gaat, kan dat heftig zijn. Dan zit je ineens thuis, weet je wel? Dan ga je op alles letten: gaat ze nou alweer stofzuigen? Nu gaat dat gestaag.”

Meer dan werk

“Ik doe veel actieve dingen. Op vrijdag ga ik sporten en ’s middags gaan mijn vriendin en ik vaak een stukje fietsen. Verder heb ik een bootje waar we lekker mee varen. Niet heel bijzonder allemaal, gewoon leuke dingen doen samen. Mijn vrouw is tien jaar geleden overleden en dat heeft me ook wel aan het denken gezet. Er is meer dan werk. Maar je moet het wel kunnen betalen natuurlijk. Gelukkig ben ik in die positie. Ik ben blij dat het kan zo.”

Meer weet over het Generatiepact?

Lees hoe het werkt: www.generatiepactmetalektro.nl

foto's: eelkje colmjon

 

foto's: eelkje colmjon
Arrow-prev Arrow-next