25 januari 2024

Je pensioen gaat omhoog 

PME heeft de pensioenen op 1 januari 2024 verhoogd met 3,26 procent. Je ontvangt dus een hoger bedrag als je straks met pensioen gaat. De verhoging is mogelijk door versoepelde regels van de overheid. Met die versoepeling loopt de overheid alvast vooruit op de nieuwe regels voor pensioen. PME stapt naar verwachting in 2026 over op deze nieuwe regels. Meer weten? Lees verder op pmepensioen.nl/verhoging. Of kijk naar het webinar dat we maakten over dit onderwerp.

Bekijk het webinar

Dekkingsgraad PME gedaald

Onze dekkingsgraad is in het vierde kwartaal van 2023 gedaald. Dat komt doordat we de pensioenen hebben verhoogd. Daarnaast is de rente gedaald. De dekkingsgraad geeft aan of we genoeg geld in kas hebben om alle pensioenen te betalen. Nu en in de toekomst.

Check hoe we ervoor staan

Bedrag ineens: opnieuw uitstel

Zit je tegen je pensioen aan? En speel je met de gedachte om bij de start in één keer een deel van je pensioen op te nemen? Dan is het goed om te weten dat deze nieuwe mogelijkheid weer is uitgesteld. De wetgeving is nog niet rond. Waarschijnlijk kun je op z’n vroegst vanaf 1 januari 2025 gebruikmaken van deze mogelijkheid. We houden je op de hoogte via onze website.

Zo werkt het bedrag ineens

Factor A: wat is dat ook alweer?

Het is misschien wel de populairste pensioenvraag aan het begin van ieder jaar: wat is de factor A en waar vind ik die? De factor A toont je pensioenaangroei in één kalenderjaar. Heb je een lijfrente of doe je mee aan banksparen voor je pensioen? Dan heb je bij je belastingaangifte je factor A nodig. Voor de belastingaangifte over 2023 gebruik je de factor A van 2022. Die staat op je uniform pensioenoverzicht (UPO) van 2023. Op zoek naar je UPO van 2023? Ga naar de website, log in en kijk bij Documenten.

Vind je Factor A

Doe mee aan het onderzoek naar mantelzorg

Zorg je langere tijd voor iemand in je omgeving, zonder dat je daarvoor wordt betaald? Bijvoorbeeld voor je chronisch zieke partner, ouders op leeftijd, een gehandicapt kind of een vriend of buur die hulp nodig heeft? Dan ben je mantelzorger. Op dit moment loopt er een onderzoek naar mantelzorg in onze sector. Doe mee, ook als je nu geen mantelzorger bent. Zo ontstaat er een beter beeld van hoe mensen de combinatie werk en zorg ervaren. Het onderzoek wordt georganiseerd door de ROM, het overlegorgaan van werkgevers en werknemers in onze sector.

Meedoen aan het onderzoek

Niet tevreden? Laat het weten!

We zetten ons elke dag in voor iedereen met een pensioen bij PME. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat je niet tevreden bent. Bijvoorbeeld over onze dienstverlening of over een beslissing. Op onze website lees je hoe je een klacht indient. Sinds 1 januari is er een extra mogelijkheid. De nieuwe Geschilleninstantie Pensioenfondsen is namelijk gestart, speciaal voor problemen waar je met je pensioenfonds niet uitkomt. Meer weten? Lees verder op onze website.

Zo dien je een klacht in

Alles apart of liever bij elkaar?

Veel mensen hebben bij verschillende fondsen pensioen opgebouwd. In het geval van Gerrit waren het er maar liefst negen. ‘Toen ik dat zag, dacht ik: dit lijkt me niet handig. Dan krijg ik straks allemaal kleine bedragjes, op verschillende momenten in de maand.’ Consulent Arjan keek mee en had de oplossing.

Lees het verhaal van Gerrit

We staan voor je klaar

Vragen over je pensioen? We helpen je graag. Je bereikt ons elke werkdag tussen 08.00 en 17.00 uur. Bel 088 194 70 01, chat met ons mail naar deelnemer@pmepensioen.nl.

Arrow-prev Arrow-next