Verantwoord beleggen. Vastgoed

Beleggen in hypotheken van Nederlandse bodem

Bij beleggen denk je misschien meteen aan aandelen. Maar wist je dat we ook in hypotheken beleggen? Dat doen we al meer dan zestig jaar, sinds 2015 via MUNT Hypotheken. 

We beleggen voor een goed pensioen én een betere wereld. Kan dat dicht bij huis? Dan is dat mooi mee­genomen, want op die manier hebben we er allemaal iets aan. Zo investeren we onder meer in hypotheken van Nederlandse bodem. Dat doen we via MUNT Hypotheken, opgericht om pensioenfondsen toegang te geven tot de hypotheekmarkt. Inmiddels hebben bijna tienduizend huishoudens een hypotheek met pensioengeld van PME.

Lagere energierekening

“PME heeft stevige klimaatdoelen geformuleerd”, zegt Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder balans- en vermogens­beheer bij PME. “Zo willen we met al onze beleggingen naar netto-nul CO2-uitstoot in 2050. Dat betekent dat er flink moet worden verduurzaamd. Onze investering in MUNT Hypo­theken brengt ons een stukje dichter bij onze doelstellingen. Huizenbezitters kunnen namelijk eenvoudig hun hypotheekbedrag verhogen om hun woning te verduurzamen. En dat zonder tussenkomst van een notaris. Mensen maken dus geen extra kosten, waardoor ze hopelijk sneller kiezen voor verduurzaming.”

Dankzij deze investering van PME hebben nu meer dan duizend huishoudens hun huis verduurzaamd. Bijvoorbeeld met betere isolatie of zonnepanelen op het dak. “Kijk, dat zijn hele concrete resultaten”, zegt Marcel. “Goed voor het klimaat én goed voor de mensen, want die wonen prettiger en krijgen een lagere ­energierekening.”

Veilige belegging

Natuurlijk wil PME een bepaald rendement halen. “Hypotheken zien we als een veilige belegging”, zegt Marcel. “We gaan voor een stabiel rendement, maar hoeven zeker niet het onderste uit de kan. De leningen moeten vooral betaalbaar zijn, ook voor mensen met een kleinere beurs.”

Dat hypotheken een veilige belegging zijn, blijkt wel uit de cijfers. Er zijn maar een paar mensen met een betalings­achterstand. “Die krijgen persoonlijke hulp”, zegt Marcel. “Dat kan variëren van een betalingsregeling tot een uitgebreide budget­analyse en hulp van een coach. Juist die menselijke aanpak is belangrijk voor ons. Want we willen dat onze beleggingen ook in sociaal opzicht verantwoord zijn. Een hypotheek raakt aan iemands geldzaken. Daar moet je dus betrokken en zorgvuldig mee omgaan.” 

Foto: Shutterstock

 

Goed om te weten

PME geeft geen hypotheekadvies. Op zoek naar een hypotheek die bij je past? Ga dan langs bij een hypotheek­adviseur. Die zet alle beschikbare aanbieders op een rij en houdt rekening met jouw voorkeuren en mogelijkheden.

Goed om te weten

PME geeft geen hypotheek­advies. Op zoek naar een hypotheek die bij je past? Ga dan langs bij een hypotheekadviseur. Die zet alle beschikbare aanbieders op een rij en houdt rekening met jouw voorkeuren en mogelijkheden.

Arrow-prev Arrow-next