PME-consulent. Nieuwe regels voor pensioen

 

“Je valt altijd onder de regels die op dat moment gelden”

“Je valt altijd onder de regels die op dat moment gelden”

André Nijhuis

“Waarschijnlijk gaat iedereen over naar de nieuwe regels – werkenden én gepensioneerden. Je valt altijd onder de regels die op dat moment gelden.”

Nederland heeft nieuwe regels voor pensioen. Na de Tweede Kamer is nu ook de Eerste Kamer akkoord. Pensioenconsulent André Nijhuis vertelt wat er gaat gebeuren.

“Er zijn nieuwe regels voor pensioen nodig. De oude werkten jarenlang goed, maar dat is veranderd. We werken bijvoorbeeld niet meer ons hele leven voor dezelfde baas. Bovendien worden we steeds ouder en genieten langer van ons pensioen. En gaat het goed met de economie? Dan kunnen de pensioenen soms toch niet omhoog. Dat voelt ­oneerlijk.

Er gaan dus dingen veranderen met de nieuwe regels. Iedereen krijgt een eigen pensioenpot, waarin jij en je werkgever geld inleggen voor je pensioen. Die pot groeit sneller als de economie meezit. En kan ook minder worden als het tegenzit. Hoe ouder je wordt, hoe kleiner die schommelingen zullen zijn. Zo weet je steeds preciezer op hoeveel geld je kunt rekenen. Ben je eenmaal met pensioen, dan zijn er regels waardoor die schommelingen zo klein mogelijk blijven.

Veel blijft trouwens hetzelfde. Je krijgt nog steeds pensioen zolang je leeft en ook aan de AOW verandert niets. Daarnaast is er nog steeds een inkomen voor je partner en kinderen als je overlijdt. En je blijft pensioen opbouwen als je arbeidsongeschikt raakt.

Op dit moment wordt er achter de schermen hard gewerkt. De werkgevers en werknemers in de sector, oftewel de sociale partners, zijn met elkaar in gesprek. Zij spreken samen af hoe en wanneer PME overstapt op de nieuwe regels. Die nieuwe regels zijn ingegaan op 1 juli 2023. Pensioenfondsen hebben nu een aantal jaar de tijd om over te stappen. PME streeft naar een overstap op 1 januari 2026.

Ik krijg soms de vraag: als ik eerder met pensioen ga, gelden voor mij dan nog de oude regels? Ik leg dan uit dat waarschijnlijk iedereen overgaat naar de nieuwe regels – werkenden én gepensioneerden. Je valt altijd onder de regels die op dat moment gelden.

Mensen willen graag weten wat deze verandering precies voor hen gaat betekenen. Ik begrijp die behoefte aan duidelijkheid heel goed. Helaas kan ik die nu nog niet geven. We weten het simpelweg nog niet. Sociale partners zijn eerst aan zet. Eén ding weet ik wel: zodra duidelijk is wat de nieuwe regels voor jou betekenen, hoor je dat van ons.”

Meer weten?
Lees meer over de nieuwe regels voor pensioen op pmepensioen.nl/nieuwe-regels.
Arrow-prev Arrow-next