Maatschappelijk actief. Jos Weijs

“Mensen zijn zo dankbaar”

Jos Weijs hoorde van zijn zwager over PUM. Een bijzondere vorm van vrijwilligerswerk, waarbij je ondernemers in opkomende markten ondersteunt met je kennis. Dat sprak Jos wel aan. 

“PUM stuurt Nederlandse experts naar midden- en kleinbedrijven overal ter wereld, om daar twee weken lang advies te geven over de bedrijfsvoering. Zo ben ik onder andere naar Pakistan geweest, naar een toeleverancier voor de tractorindustrie. Dat bedrijf moest eens in de zoveel tijd hun machines ombouwen om een ander product te kunnen maken. Dat ombouwen duurde twee dagen. Met mijn advies hebben we dat teruggebracht naar vier uur. Mijn laatste project was in Sri Lanka, bij een bedrijf dat kokosolie bereidt. Normaal gesproken slaap ik in een hotel, maar nu verbleef ik bij de eigenaar thuis. Een geweldige ervaring, ik werd echt opgenomen in het gezin.

Zo’n adviestraject is een intensieve periode. Je maakt lange dagen, vaak in heel warme landen en je werkt zes dagen per week. Op zondag maak je vaak uitstapjes met de ondernemer, die zijn land aan je wil laten zien. Maar het is een enorm avontuur. Ik leer veel over de cultuur, de godsdienst en hun manier van leven. En de mensen zijn zo dankbaar, ik heb met velen nog contact. We appen of mailen elkaar. Op mijn 72e moet ik stoppen bij PUM, ik hoop dat ik voor die tijd nog een paar adviesprojecten mag doen.”

Foto: Susan Taks

 

Word ook PUM-expert
PUM is altijd op zoek naar ­professionals. Wilt u plaatselijke bedrijven helpen om duurzaam te groeien? Sluit u aan bij PUM en deel uw kennis als vrijwilliger. Kijk voor meer ­informatie op pum.nl.

 

Jos Weijs (70) werkte dertig jaar bij Inalfa, de laatste achttien jaar als productiemanager. Hij stopte op zijn 65e en ging een jaar later als vrijwilliger aan de slag voor PUM.

Arrow-prev Arrow-next