nieuw pensioenstelsel. webinar

Succesvol webinar over de nieuwe regels voor pensioenen

Op 15 september organiseerde PME een webinar over het nieuwe pensioenstelsel. Daar was veel belangstelling voor. Live keken zo’n 7.000 mensen mee en ruim 3.200 mensen keken later terug. Met het rapportcijfer 8 werd het webinar goed gewaardeerd.

Succesvol webinar over de nieuwe regels voor pensioenen

Op 15 september organiseerde PME een webinar over het nieuwe pensioenstelsel. Daar was veel belangstelling voor. Live keken zo’n 7.000 mensen mee en ruim 3.200 mensen keken later terug. Met het rapportcijfer 8 werd het webinar goed gewaardeerd.

Eric Uijen en Theo Bruinsma, bestuurders bij PME, waren sprekers tijdens het webinar. Hoe kijken zij erop terug?

Theo: “Ik hoop dat we onze deelnemers met dit webinar een beetje meer duidelijkheid hebben kunnen geven. We snappen heel goed dat onze deelnemers niet blij zijn dat we de afgelopen tien jaar de pensioenen niet hebben kunnen verhogen. Zeker nu de inflatie zo hoog is, hebben mensen behoefte aan meer zekerheid over hun inkomen voor nu en later. In het bijzonder onze gepensioneerden. Ik denk dat we onze deelnemers juist door de nieuwe pensioenregels meer kans op indexatie kunnen bieden. We hoeven dan minder reserves aan te houden. Zo kunnen we de pensioenen straks eerder verhogen. Als hiertoe definitief wordt besloten, gaat ieders huidige pensioen mee naar de nieuwe pensioenregeling. Dat zullen we heel zorgvuldig doen.”

Eric: “In het nieuwe pensioenstelstel hoeven we minder buffers aan te houden. Daardoor kunnen we de pensioenen straks eerder verhogen. Er komt dus geen geld bij, maar wel meer geld vrij. Die boodschap wil ik vooral overbrengen. Veel kijkers gaven aan dat eerst te willen zien, voordat ze het geloven. Dat begrijp ik heel goed. Aan ons de taak om te laten zien dat het straks echt zo gaat werken. Door de komst van het nieuwe pensioenstelsel zijn er nu al soepelere regels voor het verhogen van de pensioenen. De nieuwe verhoging van 6,2 procent vanaf januari 2023 draagt hopelijk bij aan het vertrouwen van onze deelnemers.”

Theo: “Veel deelnemers hebben ons gevraagd waarom de pensioenen niet eerder verhoogd konden worden. Onze beleggingsresultaten in de afgelopen tien jaar waren toch goed? Die vraag begrijpen we. Onze beleggingen deden het inderdaad goed. Gemiddeld hebben we 8 procent rendement per jaar gemaakt. Maar dat is één kant van het verhaal. Aan de andere kant moesten we meer geld in kas houden om de pensioenen nu en straks te kunnen betalen. Dat kwam door de lage rente waar we in de afgelopen jaren mee moesten rekenen. Hoe lager die rente, hoe meer geld in kas moet worden gehouden voor eenzelfde pensioenuitkering. Iedere keer als ik dit uitleg, blijkt dit toch een lastig verhaal te zijn. Daarom is het goed dat het pensioenstelsel verandert. Deze werkwijze verdwijnt dan.”

Nederland krijgt een nieuw pensioenstelsel

Nederland heeft een van de beste pensioenstelsels ter wereld. Dit stelsel van AOW en werkgeverspen­sioen bestaat al 75 jaar. Nu is het aan vernieuwing toe. Er komen daarom nieuwe regels voor pensioen. Iedereen in Nederland krijgt hierdoor een nieuwe pensioenregeling. Ook uw pensioenregeling gaat dus veranderen. Den Haag moet nog definitief besluiten over de nieuwe wet. Hoe uw nieuwe pensioenregeling er precies komt uit te zien, dat besluiten vakbonden en werkgevers. Zij zijn hierover met elkaar in overleg.

Wat we al wel weten, is dat er straks voor u een persoonlijk pensioenvermogen is. Verder gaat uw pensioen eerder omhoog als het economisch goed gaat. En het gaat omlaag als het economisch minder gaat. Maar de kans op een beter pensioen wordt groter. Op dit moment verandert er voor u nog niets. Uw nieuwe pensioenregeling gaat uiterlijk 1 januari 2027 in. Ons streven is om al wat eerder over te stappen.

Meer weten over de nieuwe regels voor pensioen?

Kijk dan op pmepensioen.nl/ nieuw-pensioenstelsel.

Arrow-prev Arrow-next