pensioenvraag. scheiden

Wij gaan scheiden.

Wat betekent dat voor mijn pensioen?

Een scheiding is niet alleen verdrietig, het brengt een heleboel geregel met zich mee. Wist je dat een scheiding ook gevolgen heeft voor je pensioen? En dat je daarbij keuzes moet maken?

Als je gaat scheiden of je geregistreerde partnerschap beëindigt, heeft jouw ex recht op de helft van jouw ouderdomspensioen. Althans, het pensioen dat je hebt opgebouwd tijdens je huwelijk of partnerschap tot aan jullie scheiding. Zo staat het in de wet. Dat is zo geregeld om ervoor te zorgen dat de ex-partner niet met lege handen achterblijft. De regeling gaat in zodra je met pensioen gaat. Jouw pensioen wordt dus lager. Overlijd je? Dan krijgt je ex-partner al het partnerpensioen dat jij hebt opgebouwd tot jullie scheiding, dus ook wat je opbouwde vóór jullie samenzijn. Als je ex-partner eerder overlijdt dan jij, komt zijn of haar pensioengedeelte terug bij jouw pensioen.  Andersom geldt de wettelijke regeling trouwens ook: jij hebt recht op de helft van het ouderdomspensioen van jouw ex, opgebouwd tot aan jullie scheiding. Dit heet verevenen.

Los van elkaar

Van deze wettelijke regeling kun je afwijken. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je ex-partner niet de helft krijgt, maar meer. Of juist minder. Of helemaal niets. En er is nog een mogelijkheid, namelijk dat je het pensioen opsplitst. Het deel van jouw pensioen voor je ex-partner wordt daarmee echt zijn of haar eigen pensioen. En andersom. Het voordeel? Je bent niet meer afhankelijk van de pensioendatum van de ander. Er zitten ook nadelen aan: als je ex overlijdt, krijg je zijn of haar deel niet terug en andersom. Ook heb je bij overlijden geen recht op elkaars partnerpensioen. Deze regeling (conversie) wordt mogelijk vanaf 2022 de standaardregeling. Maar ook dan moet je keuzes maken. Meer hierover lees je hieronder bij ‘Er komt een nieuwe wet aan.

Vastleggen en doorgeven

Bij een scheiding moet je veel regelen. Misschien denk je:  ik ben nog jong en verdiep me niet in dat pen­sioen, het is al ingewikkeld genoeg. Toch is het belangrijk om ook over je pensioen na te denken als je uit elkaar gaat. Als je te makkelijk  afstand doet van je pensioen, kan je daar later last van hebben. Bijvoorbeeld als je met pen­sioen bent en een hypotheek wilt aanvragen. Een paar euro’s meer of minder kunnen dan net het verschil maken. Wat je ook kiest: leg het goed vast en geef het door aan PME. Dan maakt PME de administratie rondom jullie verdeling in orde.

Laat je informeren

Wel of geen afstand doen van je pensioen? Dat is een lastig besluit. Laat je daarom informeren door een PME-consulent. Hij of zij kan voor jou de verschillende scenario’s laten uitrekenen. Dan kun je samen met je ex-partner een goed besluit nemen.  Op de achterpagina van dit magazine vind je de contactgegevens van alle  PME-consulenten. Kies de consulent die werkt binnen jouw regio. Meer lezen: kijk op www.pmepensioen.nl/deelnemer/situatie/uit-elkaar  

⇩  extra online content  ⇩

Er komt een nieuwe wet aan

De overheid is bezig met een nieuwe wet: de Wet pensioenverdeling bij scheiding. Daarin is niet langer verevening de standaardregeling maar conversie. Dit betekent dat je ex-partner nu standaard een eigen pensioenrecht krijgt. Hij of zij blijft wel recht houden op de helft van het pensioen dat jij tot jullie scheiding hebt opgebouwd. Dat blijft gelijk. Wat anders wordt, is dat zijn of haar helft echt van hem of haar wordt. Je ex-partner kan voortaan zelf bepalen wat hij of zij met dat pensioen doet: eerder of juist later laten ingaan of kiezen voor een hoog-laagpensioen.  Je bent dus niet langer via je pensioen levenslang aan elkaar verbonden.  Ook met deze nieuwe wet kun je bij de scheiding andere afspraken maken. Bijvoorbeeld: toch kiezen voor verevening. Maar die afwijkende afspraken moet je dan wel binnen zes maanden na de scheiding aan het pensioenfonds doorgeven. De planning is dat de nieuwe wet ingaat op 1 januari 2022, maar dat is nog niet zeker. Wil je er meer over weten? Bekijk dan deze tool. Of neem contact op met je pensioenconsulent.

Arrow-prev Arrow-next